Од љутог корена рена домаћинству Владе Бошковића из поцерског села Мала Врањска слатка зарада „капље“ целе године!
– Рен се тражи 365 дана у години, као корен или млевен у теглама који припремамо на старински начин тако што се корен ручно ољушти и потом машиницом за млевење меса ситно самеље и додају само сирће, со и вода – објаснио је домаћин.
Купују га људи када славе крсну славу, за свадбе и друга славља. Незамењив је прилог куваном месу и печењу, а продаја не стаје ни у време поста. Килограм корена се продаје за 500, а тегла припремљеног рена кошта 600 динара.
Прве корене рена Влада је на пет ари засадио пре три године када су „омануле“ јагоде и због ниске цене није ништа зарадио. Од тада сваке године проширује производњу са намером да засади целу њиву од једног хектара.
– Саднице сам купио само прве године, а сваке наредне имао сам довољно својих да проширујем површину и сада рен производим на 30, а ове јесени ћу да засадим још најмање 15 ари. Има рада и око рена, али ризик је мањи него, на пример са јагодама или купусом на којем сам овог пролећа изгубио око 10.000 евра – каже Бошковић.
У производњи рена, додао је, нема тајни. Пошто развија дубок коренов систем пре садње у јесен обавезна је припрема земљишта дубоким орањем и тањирањем. Иако рен расте као коров, током вегетације њива мора да се плеви, прихрањује минералним ђубривима и наводњава да би корен био прав, дугачак, глатак, сочан и пријатне љутине.
– Тако произведен рен је љут у свако доба године, због чега се и тражи, па су обичне бапске приче како није љут у месецу који у себи нема слово „р“. Млели смо га летос, од маја до августа за свадбене ручкове и, верујте, исплакали се поштено – испричао је Влада.
Д.Г.