ИСТАКНУТО ТРАКА

ЖЕЉКА ЈЕ МАЈСТОР ЗА УКУСНЕ САРМЕ, МЕСЕЧНО САВИЈЕ ВИШЕ ХИЉАДА

Без сарме нема славског ручка, а у Шапцу и околини најукусније, мрсне и посне, савија домаћица Жељка Митрашиновић из Мајура. За три ресторана у Београду, од којих је један у Београду на води, сваког месеца припреми око 4000, а још најмање толико њених укусних сарми поједе се на славама, свадбама, крштењима и другим свечаностима у шабачком крају.

–  Људи остану у чуду од ових цифара и обично ме питају да ли сарме савијам на машину јер су негде чули да су је изумели Кинези. Каква машина, све ручно радим – одмахује Жељка.

 За 40 минута савије стотину сарми и свака, од прве до последње, у милиметар је исте величине, а прецизно су савијене и како увек насмејана  духовита домаћица каже „чврсто су савијене да можеш са њима да се гађаш и неће да се распадну“.

– Волим када лепо изгледају сложене у шерпи, а чврсто се савијају да се не би отвориле приликом кувања. Када се сервирају нико не може да им одоли највише због укуса, али су лепе и „на око“ – додала је Жељка.

Мрсне сарме се припремају од мешаног меса, а посне од свих врста коренастог поврћа. Савијају се у лиске слатког купса, раштана или листине, које су претходно обарене у сирћету, а од јесени до пролећа у листове киселог купуса.

– Сарма је гурманско јело и треба да буде масна па се дуго крчка у доста уља. Додајем и мало сланинице и димљеног меса да лепше замирише – открила је Жељка тајну добре сарме.

Иако као од шале спреми неколико хиљада сарми месечно, Жељки ништа није тешко, па ни сецкање великих количина лука, пошто у томе има помоћ супруга  Свете. За 4000 сарми њих двоје ручно исеку 120 килограма лука.

– Исплачемо се над својом судбином – прича кроз смех и наставља како је осим сецкања лука овог лета било најтеже када је припремала 5000 сарми по највећој врућини.

– Поред два ресторана који редовно имају моје сарме на менију, јавио се и власник једног маркета са својом поруџбином. Наравно, прихватим и ту поруџбину и тако се заокружило на 5000 комада. Гори земља, а ја поред шпорета, али сам их на време испоручила – рекла је на крају.

Жељка свакодневно има посла у кухињи јер поред сарме припрема и чорбе, пихтије, салате, јагњеће сарме, а мајстор је и за ролате, торте и колаче. Зато је бројни Шапчани зову када припремају крсну славу и на славској трпези послужују све из њене кухиње.

Своје гастрономско умеће недавно је показала у серијалу „Кухиња мога краја“  у којем је победила гласовима жена са којима се такмичила што је, каже, признање једнако похвалама купаца који су одушевљени њеним гурманским специјалитетима.

Д. Грујић

Фотографије: Приватна архива

Related Images: