Pozar Sabac Jevremovac 1210x642 - ТРАГЕДИЈА КАО ОПОМЕНА, А АПЕЛИ БЕЗ ОДЈЕКА - ДУПЛО ВИШЕ ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ
ИСТАКНУТО ТРАКА

ТРАГЕДИЈА КАО ОПОМЕНА, А АПЕЛИ БЕЗ ОДЈЕКА – ДУПЛО ВИШЕ ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

pin - ТРАГЕДИЈА КАО ОПОМЕНА, А АПЕЛИ БЕЗ ОДЈЕКА - ДУПЛО ВИШЕ ПОЖАРА НА ОТВОРЕНОМ

Од почетка године ватрогасци гасили 521 пожар на отвореном, 3 лица повређена у пожарима, а 2 изгубила живот

Упркос апелима да се  не пале стрни усеви, биљни остаци и смеће због опасности од пожара и угрожавања имовине и живота, у осам општина Мачванског округа број пожара на отвореном се ове године драматично увећао. Од почетка године ватрогасци су угасили  521 пожар на отвореном. Гореле су њиве, ливаде, шикаре, депоније и шуме.

– То је скоро дупло више у односу на исти период прошле године. Највећи је број пожара на ниском растињу, 242, што је три  и по пута више, а 23 пожара, односно 8 пута више било је у листопадним шумама и укупно 42 на депонијама  – рекли су у одељењу за ванредне ситуације.

Највише пожара се догодило током лета, услед дуготрајне суше и високих температура,  што је погодовало ширењу ватре. Ипак, узрок скоро сваког пожара је неодговорно и несавесно понашање људи који се оглушују о непрестане апеле сектора  за ванредне ситуације.

Трагедија која се догодила у селу Доња Љубовиђа, када су муж и жена Д.Н. (72) и М.Н. (66) изгубили живот гасећи ватру на њиви која се проширила на шуму, требало би да буде опомена колико су велика опасност пожари на отвореном.

– Пожари на отвореном и шумски пожари уништавају екосистем, наносе непроцењиву еколошку и материјалну штету. На жалост, односе и људске животе, што се догодило у околини Љубовије,  а од почетка године 3 лица су повређена – кажу у одељењу за ванредне ситуације.

С обзиром на интензивне радове на њивама због неодговорности грађана опасност од пожара на отвореном је и даље велика, а пољопривредници су упозорени да је спаљивање биљних остатака кажњиво.

Од почетка године је поднето више од 30 прекршајних налога због непоштовања Закона о заштити од пожара.

Д.Грујић

Related Images: