Ninko Popovic 1167x642 - НИНКО ИМА АУТИЗАМ, ПОРОДИЦИ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ
ИСТАКНУТО ТРАКА

НИНКО ИМА АУТИЗАМ, ПОРОДИЦИ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ

pin - НИНКО ИМА АУТИЗАМ, ПОРОДИЦИ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ

Преслатки Нинко Поповић се пре пет година родио се као здрав дечак, напредовао је и растао као свака беба, проговорио уобичајене прве речи… У другој години родитељи Милица и Душан су приметили промене у дечаковом понашању за које су у првих мах сматрали да су безазлене и имају везе са оштећењем слуха. На несрећу није било тако и од одласка код лекара до данас траје њихова исцрпрљујућа  борба са дијагнозом здравственом картону њиховог детета.

3 1 472x630 - НИНКО ИМА АУТИЗАМ, ПОРОДИЦИ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ

– Свет нам се срушио када су лекари рекли да Нинко има аутизам. Утешили су нас да је лакша форма, али који се родитељ мири са болешћу свог детета, без обзира колико је тешка. Забринути и преплашени кренули смо од лекара до лекара и других стручњака, од клинике до клинике, тражећи адекватну помоћ нашем сину. Исрцпљени смо у сваком погледу, физички, психички, финансијски – прича отац Душан.

Нинко се не одазива када га родитељи зову именом, нема „контакт очима“, слабо разуме шта му се говори, лепрша ручицама, а често има епизоде узнемирености када неартикулисано вришти. Родитељи примећују благи помак  пошто Нинка и даље воде код дефектолога, психијатра и логопеда, на терапију стимулације мозга, обезбеђују му здраву исхрану и суплементе…

Више ни сами не знају како да се сналазе и подмире велике трошкове. Остварили су право на туђу негу и помоћ и по том основу од државе месечно примају 14.000 динара, мајка Милица не може да се запосли пошто брине о детету, док отац Душан у пицерији зарађује недовољно за све издатке.

Родитељи без људи који могу да помогну нису у прилици да сакупе новац и омогуће Нинку још један преглед, за који верују да је нада да њихово дете убудуће добија адекватну терапију и да се заустави напредовање болести.

2 3 840x630 - НИНКО ИМА АУТИЗАМ, ПОРОДИЦИ ПОТРЕБНА ПОМОЋ ЗА ЊЕГОВО ЛЕЧЕЊЕ

– Желимо да Нинку пружимо још једну шансу и одведемо га на преглед код светског стручњака за аутизам др Кирила Сијапникова. У контакту са родитељима сазнали смо да је њиховој болесној деци овај преглед доста помогао јер до сада није био на тако комплексном прегледу који укључује обимне  обимну лабораторијску и друга дијагностика, ЕЕГ у трајању четири сата и друге анализе – каже забринута мајка Милица.

Истакли су да  је њима потребна једнократна помоћ да дете одведу на преглед, па нису желели да се помоћ прикупља преко хуманитарних фондација како великом броју тешко болесне деце не би ускратили донације. 

Помоћ се може уплатити на рачун Нинка Поповића број 200-135546909-76, а родитељи се за детаље и сваку другу подршку могу да се контактирају контактирати путем телефона 063666773.

Д.Г.

Related Images: