ИСТАКНУТО ТРАКА

ФЕСТИВАЛ КОПРИВИ У ЧАСТ, ЂАКОНИЈЕ ОД ЖАРЕ МАМИЛЕ УКУСОМ

Од давнина призната у народној медицини због својих лековитих својства коприва је добила и свој фестивал. Организатори из Етно-села „Сунчана река“ крај Лознице назвали су га „Фестивал захвалности коприви, нашој жари“.

– У народу је коприва најпознатија као природни лек против анемије и малокрвности јер садржи велику количину гвожђа. Сок или чај од коприве брзо поправе крвну слику. Препоручује се и дијабетичарима пошто помаже код регулације шећера и онима који пате од високог крвног притиска – каже Милица Лукић из околине Лознице.

Коприва се ретко користи у кухињи иако се од листа, корена и семена, као додатка или главног састојка  могу припремити веома укусна слана и слатка јела. Међутим, на овом фестивалу домаћице су показале кулинарско умеће и од коприве припремиле разноврсна јела: чорбе, ђувеч, цицвару, слане и слатке ролате, пекле питу, проју, хлеб, мафине…

– Фестивал слави богатство коприве,  а уколико се убудуће буде чешће користила за припремање јела то ће потврдити да је ова јединствена манифестација испунила циљ – рекла је Ружица Старчевић, директорка „Сунчане реке“.

Велики број посетилаца манифестације уживао је у хармонији укуса признајући да никада не би помислили колико могу да буду укусна јела припремљена од коприве. Чорба се тражила на кутлачу више, не само зато што је „витаминска бомба“ већ и због посебног укуса. Откриће је сир са копривом за који су дегустатори казали да се „добро слаже са сухомеснатим производима“.

– Пробала сам веома укусну проју са копривом, тиквицама и сиром, засладила мафинима који су преливени сирупом од коприве и освежила соком. Од свега што сам овде видела ја сам припремала само сируп, али ћу убудуће чешће да берем коприву и припремам јела за које сам узела рецепте – одушевљена је Верица Павловић.

Сирупи, сокови и чајеви су били најзаступљенији на продајним штандовима, а могао се пробати маштовито припремљен ликер од коприве са медом којем је специфичну арому дао  каранфилић. 

На фестивалу су додељене вредне новчане награде за највештије и најмаштовитије куварице  из Удружења „Рађевска нит“ које су припремале цицвару, Драгици Јанковић за најукуснију чорбу и Милици Крстић која је од коприве припремила слатке куглице.

Фестивал посвећен коприви био је прилика да се изложе предмети домаће радиности, ноту традиције дали су играчи фолклора, а бројни гости у пријатном амбијенту Етно-села „Сунчана река“ на три плаже на обали Дрине уживали су и у забавно-музичком програму. (M.M)

Related Images: